MEGA ZĽAVY! Až 40 % na vybrané polohovateľné stoly a ergonomické stoličky!| Predlžujeme len do 17. októbra 20. októbra alebo do vypredania zásob.

Ako využiť zdvíhacie stoly na prevenciu a zmiernenie bolesti chrbta

 

Bolesť chrbta je jedným z najčastejších zdravotných problémov, s ktorými sa moderný človek stretáva. Dlhé hodiny strávené sedením pri počítači, nesprávne držanie tela a nedostatok pohybu sú len niektoré z hlavných príčin. Jedným z efektívnych spôsobov, ako predchádzať bolesti chrbta alebo ju zmierniť, je používanie zdvíhacích stolov. Výškovo nastaviteľné stoly umožňujú ľahkú zmenu pracovnej polohy medzi sedením a státím, čo má množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie.

Ako využiť zdvíhacie stoly na prevenciu a zmiernenie bolesti chrbta

Jedným z najdôležitejších aspektov prevencie bolesti chrbta je pravidelná zmena pracovnej polohy. Dlhodobé sedenie môže spôsobiť napätie a bolesti v oblasti bedrovej chrbtice. Zdvíhacie stoly umožňujú používateľom ľahko prechádzať medzi sedením a státím, čo pomáha znižovať tlak na chrbticu a podporuje lepšiu cirkuláciu krvi. Štúdia publikovaná v Journal of Environmental and Occupational Medicine zistila, že pracovníci, ktorí používajú zdvíhacie stoly, pociťujú menej bolesti chrbta ako tí, ktorí celý deň sedia.

Zlepšenie držania tela

Keď pracujeme posediačky, máme tendenciu sa hrbiť alebo sedieť v neprirodzených pozíciách. To môže viesť k napätiu svalov a bolesti chrbta. Používanie zdvíhacieho stola podporuje prirodzené držanie tela, pretože postojaťky je jednoduchšie udržať chrbticu v prirodzenej polohe. Pravidelné státie tiež posilňuje svaly, ktoré podporujú chrbticu, čo prispieva k celkovému zlepšeniu držania tela. Štúdia vykonaná Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zistila, že používanie zdvíhacích stolov viedlo k zlepšeniu držania tela a zníženiu bolesti chrbta o 54 % u účastníkov štúdie.

Zníženie rizika chronických bolestí

Dlhodobé sedenie je spojené s vyšším rizikom vzniku chronických bolestí chrbta. Zdvíhacie stoly môžu toto riziko znížiť tým, že používateľom umožnia pravidelne striedať pozície a byť fyzicky aktívny aj počas kancelárskej práce. Aktívne trávený čas za pracovným stolom môže pomôcť predchádzať stuhnutiu svalov a kĺbov a znížiť riziko vzniku degeneratívnych zmien v chrbtici. Výskum z Harvard Medical School ukazuje, že striedanie medzi sedením a státím môže znížiť riziko rozvoja chronickej bolesti chrbta.

Zvýšenie produktivity a pohody

Používanie zdvíhacích stolov má nielen fyzické výhody, ale aj pozitívny vplyv na psychiku a produktivitu. Striedanie pozícií počas práce môže zvýšiť energiu, znížiť únavu a zlepšiť koncentráciu. Pocit väčšej kontroly nad vlastným pracovným prostredím môže tiež zvýšiť celkovú pohodu a spokojnosť s prácou. Štúdia vykonaná spoločnosťou Texas A&M University zistila, že pracovníci využívajúci zdvíhacie stoly boli o 46 % produktívnejší než tí, ktorí celý deň sedeli.

Ergonomické nastavenie

Zdvíhacie stoly umožňujú jednoduché nastavenie pracovnej plochy na optimálnu výšku, čo je kľúčové pre správne ergonomické usporiadanie. Monitor by mal byť vo výške očí, klávesnica vo výške lakťov a nohy by mali byť pohodlne opreté o zem alebo opierku. Takéto nastavenie minimalizuje napätie v krku, ramenách a chrbte.

Záver

Zdvíhacie stoly sú účinným nástrojom v boji proti bolesti chrbta. Ich pravidelné používanie umožňuje užívateľom striedať pracovné polohy, zlepšovať držanie tela a znížiť riziko vzniku chronických bolestí. Okrem toho môžu zvyšovať produktivitu a celkovú pohodu. Investícia do kvalitného zdvíhacieho stola sa tak môže dlhodobo vyplatiť nielen z hľadiska zdravia, ale aj pracovnej výkonnosti a spokojnosti.

Zdroje

  • Journal of Environmental and Occupational Medicine
  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - zdroj
  • Harvard Medical School - zdroj 
  • Texas A&M University - zdroj
20 € na nákup